نقد کتاب عوامل سعادت وشقاوت در واقعه کربلا نوشته علی اصغر رضوانی در مدرسه علمیه الزهرا (س) میاندوآب
کتاب عوامل سعادت وشقاوت در واقعه کربلا نوشته علی اصغر رضوانی در مدرسه علمیه الزهرا(س) نقد شد
مورخه 93/9/27 کتاب آقای علی اصغر رضوانی در مدرسه علمیه الزهرا (س) نقد وبررسی شد .در این جلسه استاد پاسخگو حجه الاسلام والمسلمین حاج آقای حسن زاده امام جمعه شهرستان میاندوآب و موسس مدرسه علمیه الزهرا(س) و نقادان از طلاب پایه های متفاوت بودند.
نقدهاو پاسخها
نقد:بهتر بود عوامل سعادت را به خاطر مسایل روانشناختی قبل از عوامل شقاوت ذکر می کرد
پاسخگو:آقای رضوانی حقیقتا باید با شقاوت شروع می کرد زیرادر مورد عوامل سعادت وشقاوت اشخاصی صحبت می کند که دوست خداوند نیستند.مثلا خداوند سوره توبه را با آیه براءه من الله ورسوله من المشرکین … شروع کرده چون طرف خطاب مشرکین هستند.پس چون مخاطبان اشخاص سعادتمند نیستند بلکه مخاطبان افراد شقی هستند بنابراین با عوامل شقاوت شروع می کرد.
نقد:آیه شهادت (ولا تحسبن الذین…) از عوامل سعادت در صفحه 104 اشتباه ترجمه شده است.
پاسخگو:این علت ضعف نویسنده نیست زیرا اصلا ترجمه این آیه نیست بلکه این کتاب برگرفته از کتابهای مختلف است واین ضضف واشتباه از طرف تایپ کننده و… می باشد نه از طرف نویسنده .
نقد :نویسنده می باید اول واقعه کربلا را بیان می کرد سپس به عوامل سعادت وشقاوت می پرداخت.
پاسخگو: این کتاب ، کتاب تاریخی نیست برای همین به اصل مطلب پرداخته واز سعادت وشقاوت شروع کرده است.
نقد : تعریف کامل سعادت وشقاوت بیان نشده است.
پاسخگو: این نقد باید این گونه بیان می شد که نویسنده باید عوامل سعادت وشقاوت را تبیین می کردیا چرا تبیین موضوع نشده است.
نقد :این کتاب در پایان هر بحث نتیجه را بیان نکرده است.
پاسخگو:این کتاب عنوانش نتیجه بحث را بیان کرده است مثلا کسی که شرابخوار است فردی شقی است.
نقد : هرکدام از آیات می توانستند موضوعی واحد باشند .
پاسخگو : در این صورت کتاب باید دارای جلدهای زیادی می شد.
نقد:هنگامی که از یزیدیان می نویسد در بعضی از روایات از القاب خوب برای این درنده خویان استفاده کرده است از قبیل باشرافت، شجاع ،دلیر و…البته ممکن است گفته شود که روایات عینا تکرا شده ، ولی نویسنده باید این مسایل را در نظر می گرفت.
پاسخگو:نویسنده عینا روایات را ترجمه کرده است و این منافات ندارد که شخصی دشمن باشد اما صفت شجاعت داشته باشد مثلا قدرت بدنی داشتن ، همچنین شجاعت همیشه به معنای خوب بودن نیست.
نقد: توازن در توضیحات عوامل رعایت نشده ،مثلا برای شهادت توضیح زیادی ارائه کرده ولی برای بقیه یا اصلا توضیحی نیاورده یا بسیار کوتاه اشاره کرده است.
پاسخگو: اگر همه عوامل سعادت وشقاوت و تک تک آیات وروایات را بیان می کرد در این صورت کتابی چند جلدی می شد با صفحات زیاد وچون کتاب تخصصی هم نیست کسی آمادگی پیدا نمی کرد که این کتاب را مطالعه کند.برای همین مطالب را فهرست وار بیان کرده است.
نقد:بدون مقدمه چینی در اکثر موارد مستقیما به اصل مطلب پرداخته شده است.
پاسخگو: چون این کتاب ، کتاب تخصصی نیست ومردم هم به سوی مختصر گویی در حرکتند برای همین مطالب را خلاصه بیان کرده تا موجب خستگیخواننده نشود