شهادت زنان از ديدگاه اسلام
تحقيق پاياني با موضوع: شهادت زنان از ديدگاه اسلام
محقق: مريم تقي زاده
استاد راهنما: سرکار خانم آمنه فتحي زاده
استاد داور: حجت الاسلام و المسلمین علی قهرمانی
چکیده
شهادت يكي از راه هاي ثبوت جرايم مي باشد كه در آيات و روايات وارده وجود شاهد در اكثر موارد ضروري مي باشد. پس با توجه به اين ضرورت براي شهادت شرايط خاصي در نظر گرفته شده است كه در صورت عدم وجود يكي از آن شرايط، شهادت وي پذيرفته نيست. با اين كه مذكر يا مونث بودن از شرايط شهادت نيست ولي از نظر فقهي و حقوقي ميان جنس مذكر و مونث براي شهادت دادن تفاوت هايي وجود دارد.
يكى از مسائل مطروحه در بحث شهادت، نقش جنسيت در اعتبار شهادت است يعنى آيا زن يا مرد بودن تأثيرى در شهادت دارد يا خير؟ در مقررات قانونى جمهورى اسلامى ايران نيز تفاوت هايى در اعتبار شهادت زن نسبت به شهادت مرد وجود دارد.
در فقه و حقوق اسلامی، شهادت زن به طور مستقل قابل پذیرش نیست و باید به شهادت مردان ضمیمه شود. این مسأله به عنوان محرومیت زنان از حق مسلم خود مطرح شده، امّا استدلال فقه و حقوق اسلامی این است که عدم پذیرش شهادت زنان به صورت مستقل، معافیت از تکلیف میباشد نه محرومیت از حق.
در این تحقيق به شرح و بررسی شهادت زن از منظر قرآن و روايات و همچنين ديدگاه فقها و حكمت و فلسفه اين تفاوت ها پرداخته مي شود تا روشن شود ضمیمه ساختن شهادت زنان به شهادت مردان، نه تنها محرومیت از حقوق حقه زنان نیست، بلکه نوعی حمایت از ایشان در راستای تبعات شهادت است.
واژگان كليدي: شهادت، زن، اسلام